فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 75 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عسگر خادم وطنی*، امید سلطانی صفحات 1-34

    هدف اصلی پژوهش حاضر مدل سازی و پیش بینی مقادیر تقاضای داخلی و خارجی (صادرات) محصولات صنعت پتروشیمی کشور در قالب مطالعه موردی محصولات اصلی پتروشیمی شرکت های زیر مجموعه هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیج فارس با استفاده از تصریح مدل رگرسیونی داده های ترکیبی پویا می باشد. این مدل با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته طی دوره زمانی 1383 تا 1396 برآورد شده است. طبق نتایج برآورد شده برای تابع تقاضای داخلی، مقدار ضریب کشش های قیمتی و درآمدی تقاضا به ترتیب برابر با 13/2- و 20/0 بوده است. بنابراین تقاضای داخلی محصولات اصلی پتروشیمی شرکت مذکور با کشش و کالای نرمال ضروری بوده و جایگزین های بیشتری برای آن وجود دارد. برای تابع تقاضای خارجی مقدار ضریب کشش درآمدی تقاضا برابر با 39/2 بوده است. در نتیجه محصولات اصلی پتروشیمی شرکت مزبور یک کالای نرمال لوکس برای خارجی ها بوده و جایگزین های بیشتری نیز در بازار صادراتی برای آن موجود می باشد. با توجه به با کشش بودن تقاضای محصولات شرکت مزبور، پیشنهاد می گردد که در بازارهای داخلی و خارجی، از سیاست های قیمت شکنی، تشویقی، متنوع سازی روش های فروش و گسترش بازاریابی استفاده گردد. همچنین طبق نتایج پیش بینی، مجموع مقادیر تقاضای داخلی و صادراتی محصولات اصلی پتروشیمی شرکت مذکور در سال های آتی روندی افزایشی خواهند داشت. بنابراین می بایست برنامه ریزی های مرتبط با سیاست گذاری های قیمتی آتی، تکمیل طرح های نیمه تمام، ایجاد اطمینان جهت جذب سرمایه گذاری خارجی شامل شفافیت در سیستم مالی و ثبات قوانین و مقررات و نیز استفاده از فناوری های نوین جهت فراهم نمودن زیرساخت های لازم برای افزایش ظرفیت تولید شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: تقاضای داخلی، تقاضای خارجی (صادرات)، پتروشیمی، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، مدل داده های ترکیبی پویا
  • نوید سالک*، مرتضی خورسندی، علی فریدزاد، عبدالرسول قاسمی، تیمور محمدی صفحات 35-82

    نوسانات قیمت نفت خام از جمله عوامل موثر بر سایر شاخص های اقتصادی است و از این رو این نوسانات همواره مورد توجه اقتصاددانان بوده است. در این مقاله، تاثیر عوامل بنیادی بازار (عرضه و تقاضای نفت خام) بر تغییرات قیمت جهانی نفت مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از سیستم معادلات هم زمان به محاسبه کشش های عرضه و تقاضا نسبت به قیمت جهانی نفت خام، شاخص دلار آمریکا، قیمت گاز طبیعی، تنش های نظامی و امنیتی در جهان، میزان ذخایر کشورهای OECD ، توان عملیاتی پالایشگاه های جهان و تولید ناخالص داخلی جهان پرداخته و الگوی پیشنهادی مربوط به پیش بینی قیمت جهانی نفت برآورد شده است. از برآورد الگوی پیشنهادی مقاله، کشش های عرضه نسبت به قیمت جهانی نفت خام، میزان ذخایر کشورهای OECD و توان عملیاتی پالایشگاه های جهان و هم چنین کشش های تقاضا نسبت به قیمت جهانی نفت خام، تولید ناخالص داخلی جهان، شاخص دلار آمریکا، قیمت گاز طبیعی و تنش های نظامی و امنیتی جهان محاسبه گردید که بیشترین تاثیر را تولید ناخالص داخلی جهان با کشش تقاضای 0/6039 و کمترین تاثیر را تنش های نظامی و امنیتی جهان با کشش تقاضای 0/0110- دارند.

    کلیدواژگان: قیمت جهانی نفت خام، تقاضای نفت، عرضه نفت، پیش بینی قیمت، سیستم معادلات همزمان
  • بهنام الیاس پور، مسعود نیکوقدم*، نرگس سنجری کنارصندل صفحات 83-116

    میزان آلودگی محیط زیست می تواند از عوامل متعددی ناشی شود. این عوامل از نظر اهمیت و میزان تاثیر در وضعیت یکسانی قرار ندارند و الزاما نمی توان همه آن ها را با هم در یک موقعیت مکانی یا زمانی مشاهده کرد. از این رو هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نا متقارن قیمت نفت، سرمایه گذاری مستقیم خارجی و رشد اقتصادی بر انتشار کربن در ایران طی بازه زمانی 2019-1981 است. برای این منظور، از روش خودرگرسیون با وقفه های توزیعی غیرخطی (NARDL) استفاده شده است. نتایج نشان‎دهنده تاثیر نامتقارن قیمت نفت بر انتشار کربن است. به طوری که تاثیر تغییرات مثبت متغیر قیمت نفت در کوتاه مدت و بلندمدت بر انتشار کربن مثبت و معنی دار است درحالی‎که بین شوک منفی قیمت نفت با انتشار کربن در کوتاه مدت رابطه معنی داری وجود ندارد. اما بین تغییرات منفی متغیر قیمت نفت با انتشار کربن در بلندمدت رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر انتشار کربن متقارن است، به طوری که تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر انتشار کربن در کوتاه مدت و بلندمدت منفی و معنی دار است. همچنین تاثیر رشد اقتصادی درکوتاه مدت و بلندمدت بر انتشار کربن منفی و معنی دار است درحالی‎که تاثیر مربع رشد اقتصادی درکوتاه مدت و بلند مدت بر انتشار کربن مثبت و معنی دار است.

    کلیدواژگان: انتشار کربن، قیمت نفت، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، رشد اقتصادی، فرضیه کوزنتس، روش خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی غیرخطی
  • علیرضا شریفی نژاد، رویا سیفی پور*، تیمور محمدی، آزاده محرابیان صفحات 117-144

    مقاله حاضر به تبیین پویایی کشش های جانشینی بین حامل های انرژی فسیلی برای مصرف گاز در بخش حمل و نقل ایران در افق 1404 با استفاده از مدل فضا حالت و فیلتر کالمن برای سال های 1385-1398 به شکل داده های فصلی می پردازد. براساس نتایج؛ کشش قیمتی و کشش درآمدی بنزین و نفت گاز، به ترتیب 20/0-، 15/0- و 27/0و 41/0 می باشد. کشش درآمدی فرآورده ها نشان می دهد که بنزین و نفت گاز کالای نرمال ضروری است. همچنین کشش قیمتی هردو فرآورده کوچک تر ازیک است. ازعوامل مهم درپایین بودن کشش قیمتی بنزین و نفت گاز با مصرف گاز در بخش حمل و نقل ایران را می توان؛ در سمت عرضه و تقاضا جستجو کرد. در سمت عرضه می توان به تعداد کم جایگاه ها نسبت به خودروها و ظرفیت توزیع گازفشرده هر استان به نسبت جمعیت اشاره کرد. این تفاوت به قدری زیاد است که اختلاف 500 درصدی را میان بهترین و بدترین استان به وجود آورده است. در سمت تقاضا نیز می توان به هزینه های مازاد تعمیرات و نگهداری خودروهای گازسوز نسبت به خودروهای بنزینی، توان کمتر، کاهش فضای صندوق عقب و... اشاره کرد. همچنین براساس نتایج، میزان مصرف گاز در بخش حمل و نقل تا افق 1404 افزایش کمتر از 40% را تجربه می کند.

    کلیدواژگان: حامل های انرژی فسیلی، مصرف گاز، بخش حمل و نقل، فیلتر کالمن
  • شیما منصورابادی، جلیل خداپرست شیرازی*، هاشم زارع، مهرزاد ابراهیمی صفحات 145-172

    مطالعه حاضر به بررسی اثر جهانی شدن بر مصرف انرژی در کشورهای درحال توسعه از جمله ایران برای دوره زمانی 2000 تا 2018 و در قالب رویکرد رگرسیون پانل کوانتایل پرداخته است. برای این منظور از شاخص KOF به عنوان متغیر جهانی شدن استفاده شد. شاخص KOF شامل جریان های واقعی تجارت از قبیل تجارت، سرمایه گذاری مستقیم خارجی و سرمایه گذاری در سبد سهام و همچنین موانع تجارت از قبیل محدودیت ها و تعرفه ها بر روی جریان های واقعی است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در کوانتایل های پایین مصرف انرژی، تاثیر جهانی شدن بر مصرف انرژی مثبت و معنی دار بوده است؛ اما در مقادیر بالای مصرف انرژی، تاثیر جهانی شدن بر مصرف انرژی به تدریج کاهش یافته است. همچنین در کوانتایل های بالای مصرف انرژی، تاثیر تولید ناخالص داخلی بر مصرف انرژی کاهش یافته ، تاثیر توسعه مالی و تشکیل سرمایه بر مصرف انرژی به تدریج کاهنده شده و تاثیر سرمایه گذاری خارجی بر مصرف انرژی به تدریج کم تر شده است . با توجه به نتایج تحقیق لازم است با اتخاذ و اجرای سیاست های منطقی سازگار با نقش انرژی در بخش تجارت در زمینه توسعه پایدار قدم برداشته و زمینه رشد و توسعه اقتصادی را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: جهانی سازی، مصرف انرژی، کشورهای در حال توسعه، کوانتایل
  • عباس کاظمی نجف آبادی*، محمدمهدی حاجیان، محمدرضا آشتیانی صفحات 173-205

    تامین مالی یکی از مهم ترین چالش ها در راه اندازی پروژه ها است. روش های مختلف تامین مالی بسته به نوع بازار و میزان ریسک و بازدهی، تاثیرات متفاوتی بر عملکرد پروژه دارد. یکی از روش های نوین تامین مالی پروژه ها، ایجاد صندوق سرمایه گذاری پروژه از طریق بازار سرمایه می باشد که در این روش سرمایه گذاران مالک نهایی پروژه بوده و لذا در سود اقتصادی طرح شریک می شوند. با توجه به اینکه پروژه های بخش بالادستی نفت و گاز بسیار هزینه بر می باشند، تامین مالی با این روش در بازار بورس، سرمایه های خرد جامعه نیز در پروژه به کار گرفته می شود و لذا از دیدگاه کلان، تلاطم های اقتصادی نقدینگی کنترل می شود. این نوشتار به بررسی روش تامین مالی صندوق پروژه، در صنعت بالادستی نفت و گاز می پردازد. در پژوهش حاضر با روش توصیفی و کتابخانه ای اقتضایات صنعت مذکور شامل هزینه، زمان و ریسک مطالعه شده است، ارکان صندوق بر شمرده شده و همچنین چالش های این روش شامل مالکیت تاسیسات و تجهیزات پروژه در پایان ساخت پروژه و مالیات نقل و انتقال بررسی شده و راهکارهایی نیز پیشنهاد گردیده است. مزایای صندوق مزبور از دیدگاه کلان اقتصادی کنترل، هدایت نقدینگی های خرد به سمت تولید و از دید شرکت ناشر صرفه جویی مالیاتی و مدیریت نقدینگی می باشد.

    کلیدواژگان: تامین مالی، صندوق سرمایه گذاری پروژه، صنعت نفت و گاز، سرمایه های خرد
  • رضا مقدسی، نیما عجم*، امیر محمدی نژاد صفحات 207-228

    توسعه فزاینده صنایع مختلف و گسترش پدیده جهانی شدن نگرانی هایی در مورد آلودگی محیط زیست به وجود آورده است. به همین دلیل در سال های اخیر به دلیل تلاش برای رسیدن به توسعه پایدار، اثرات فعالیت های اقتصادی و جهانی شدن بر محیط زیست، توجه بسیاری از صاحب نظران را در ادبیات مرتبط به خود جلب کرده است و به همین علت مطالعات نظری و تجربی گسترده ای را به خود اختصاص داده است. در همین راستا، در این مقاله اثر ارزش افزوده بخش کشاورزی و جهانی سازی بر روی آلودگی دی اکسید کربن در بخش کشاورزی در کشورهای منتخب در حال توسعه شامل ایران، آرژانتین، برزیل، مکزیک، ترکیه، عربستان، تایلند، نیجریه، آفریقای جنوبی، کلمبیا و عراق سنجیده شد. برای این منظور از داده های پانل برای سال های 1995 تا 2019 و روش اثرات ثابت استفاده شد. یافته ها نشان می دهد در این کشورها متغیر جهانی سازی رابطه معکوس و معناداری با انتشار دی اکسید کربن در بخش کشاورزی دارد. لذا با توجه به نتایج پیشنهاد می شود بنگاه ها را به سمت تجدید ساختار هدایت کرد که با این کار بهره وری آن ها افزایش یابد و همچنین سرمایه گذاری های خارجی که بخشی از معیارهای جهانی شدن می باشد به سمت اصلاح زیر ساخت ها و بهینه تر شدن استفاده از منابع حرکت کند.

    کلیدواژگان: آلودگی بخش کشاورزی، ارزش افزوده بخش کشاورزی، جهانی سازی، داده های پانل
  • اصغر کریمی خرمی*، محمدرضا فرهمند، مقداد زمانی صفحات 229-244

    محدودیت منابع تجدیدناپذیر و افزایش آلودگی های زیست محیطی ناشی از مصرف فزاینده سوخت های فسیلی ضرورت توجه به منابع تجدیدپذیر را نشان می دهد. پژوهش حاضر به تحلیل عوامل موثر بر کیفیت محیط زیست با تاکید بر مصرف انرژی های تجدیدپذیر و سرمایه انسانی از نوع آموزش در کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته می پردازد. همچنین، تاثیر تولید ناخالص داخلی، فراوانی منابع طبیعی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر کیفیت محیط زیست مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج بکارگیری رگرسیون مبتنی بر داده های پانلی نشان می دهد که در گروه کشورهای درحال توسعه، مصرف انرژی های تجدیدپذیر و سرمایه انسانی تاثیر مثبت و معنی داری بر کیفیت محیط زیست دارد. همچنین، تاثیر تولید ناخالص داخلی، فراوانی منابع طبیعی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر کیفیت محیط زیست منفی است. در گروه کشورهای کشورهای توسعه یافته، تاثیر مصرف انرژی های تجدیدپذیر، سرمایه انسانی از نوع آموزش، تولید ناخالص داخلی و فراوانی منابع طبیعی بر کیفیت محیط زیست همسو با کشورهای درحال توسعه است.

    کلیدواژگان: انرژی های تجدیدپذیر، کیفیت محیط زیست، سرمایه انسانی
|
  • Asgar Khademvatani* Pages 1-34

    This article models and forecasts the domestic and exports demand  of products of Persian Gulf Petrochemical Industries Company (PGPIC) using a dynamic panel data model. The model is estimated using GMM method and domestic and export price index, the quantity demanded ​​of the company's products, the global price index of alternative products and the income of demandant companies for the PGPIC's products during the period 2004-2017. The price and income elasticity of demand for domestic demand function are -2.13 and 0.20, respectively indicating that domestic demand of the company’s products are elastic and necessary normal goods and there are substitutes for them. For the export demand function, the income elasticity of demand is 2.39 showing that the company's products are normal and luxurious goods for foreigners and there are more substitutes for PGPIC’s products in export markets. In order to maximize the company's revenue, lower prices should be applied to its products in the domestic and export markets. Also, the forecasting results of total domestic and foreign demand of the PGPIC’s petrochemical products indicates an increasing trend in the coming years.Therefore, appropriate planning should be done to provide necessary infrastructure to increase production capacity in the Persian Gulf Petrochemical Company.

    Keywords: Domestic demand, Foreign Demand (Export), Persian Gulf Petrochemical Industries Company (PGPIC), Dynamic panel data model
  • Navid Salek*, Morteza Khorsandi, Ali Faridzad, AbdolRasul Ghasemi, Teymur Mohammadi Pages 35-82

    Fluctuations in crude oil prices are among the factors affecting other economic indicators, and therefore these fluctuations have always been of interest to economists. In this paper, the effect of fundamental market factors (supply and demand of crude oil) on changes in world oil prices is addressed and supply and demand elasticity are estimated using the simultaneous equations system considering world crude oil prices, US dollar index, natural gas price, global military and security tensions, reserves of OECD countries, operating capacity of the world's refineries as well as world gross domestic product (GDP). Then, the proposed model is utilized to forecast the world crude oil prices. Using the proposed model, supply elasticity in relation to world crude oil price, reserves of OECD countries, and operating capacity of the world's refineries are estimated. Moreover, demand elasticity in relation to world crude oil prices, world GDP, US dollar index, natural gas prices, and military and security tensions in the world are estimated. based on the results, the highest impact belongs to the world GPD with the demand elasticity of 0.6039, and military and security tensions in the world have the minimum impact with a demand elasticity of -0.0110.

    Keywords: World Crude Oil Prices, Demand of Crude Oil, Supply of Crude Oil, Price Forecast, Simultaneous Equations System
  • Behnam M.Elyaspour, Masoud Nikooghadam*, Narges Sanjari Kenarsandal Pages 83-116

    The amount of environmental pollution can be caused by several factors. These factors are not in the same position in terms of importance and impact, and not all of them can necessarily be seen together in one place or time. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the asymmetric impact of oil prices, foreign direct investment and economic growth on carbon emissions in Iran during the period 1981 to 2019. For this purpose, the Nonlinear Autoregressive Distributed Lag method (NARDL) has been used. The results show the asymmetric effect of oil prices on carbon emissions. So that the effect of positive changes in oil price variables in the short and long term on carbon emissions is positive and significant, while there is no significant relationship between negative oil price shocks and carbon emissions in the short term. But there is a positive and significant relationship between negative changes in oil price variables and carbon emissions in the long run. The results also show that the effect of foreign direct investment on carbon emissions is symmetric, so that the effect of foreign direct investment on carbon emissions in the short and long term is negative and significant.

    Keywords: Carbon emissions, Oil prices, Foreign direct investment, Economic growth, Kuznets hypothesis, Nonlinear Autoregressive Distributed Lag method (NARDL)
  • AliReza Sharifi Nejhad, Roya Seifipour*, Teimour Mohammadi, Azadeh Mehrabian Pages 117-144

    The present paper explains the dynamics of substitution tensions between fossil energy carriers for gas consumption in the transportation sector of Iran in the horizon of 2025 using seasonal space model and Kalman filter approach for the years 2006-2019 in the form of quarterly data. Based on the results; Price elasticity and revenue elasticity of gasoline and gas oil are -0.20, -0.15, 0.27 and 0.41, respectively. Income elasticity of products indicates that gasoline and gas oil are normal commodities. Also, the price elasticity of both products is less than one. Among the important factors in the low price elasticity of gasoline and gas oil with gas consumption in the transportation sector of Iran can be; Searched for supply and demand. On the supply side, we can mention the small number of stations compared to cars and the compressed gas distribution capacity of each province in relation to the population. This difference is so great that it has created a difference of 500% between the best and the worst province. On the demand side, we can mention the extra costs of repairing and maintaining gas-powered vehicles compared to gasoline-powered vehicles, less power, reducing trunk space, and so on.

    Keywords: Fossil energy carriers, gas consumption, transportation sector, Kalman filter
  • Shima Mansoorabadi, Jali Khodaparast Shirazi*, Hashem Zare, Mehrzad Ebrahimi Pages 145-172

    The present study investigates the effect of globalization on energy consumption in developing countries including Iran for the period 2000 to 2018 in the form of a quantile panel regression approach. For this purpose, the KOF index was used as a globalization variable. The index, KOF, includes real trade flows such as trade, foreign direct investment and portfolio investment, as well as trade barriers such as restrictions and tariffs on real flows. The results of this study show that in low energy consumption quantiles, the effect of globalization on energy consumption has been positive and significant;  But at high levels of energy consumption, the impact of globalization on energy consumption has gradually diminished. Also in high energy consumption quantiles, the effect of GDP on energy consumption has decreased, the effect of financial development and capital formation on energy consumption has gradually decreased and the effect of foreign investment on energy consumption has gradually decreased. According to the research results, it is necessary to take steps in the field of sustainable development by adopting and implementing rational policies consistent with the role of energy in the trade sector and provide the ground for economic growth and development.

    Keywords: Globalization, Energy Consumption, Developing Countries, Quantile
  • Abbas Kazeminajafabadi*, MohamadMehdi Hajian, Mohammadreza Ashtiani Pages 173-205

    Financing is one of the most important challenges in launching new projects. Different methods of financing have different effects on project performance due to the variety of market and its risk and return. One of the new methods of financing projects is the creation of a project fund through the capital market, which investors are the final owner of the project, so participate in the economic benefits of the project. As regards the projects of the upstream oil and gas sector are very capital-intensive, in case of this financing method in the stock market, the micro-investor will also invest in the project, so in macro perspective, the economic fluctuation of liquidity is partially controlled. This paper examines the use of project fund finance in the upstream oil and gas industry. In this study, the requirements of the mentioned industry including cost, time and risk have been studied, using descriptive method and libraries. The pillars of the fund and their tasks are listed, as well as the challenges of this method, mainly including the ownership of oil and gas outfit and equipment at the end of the construction period and the transfer tax are reviewed and its solutions are also proposed.

    Keywords: finance, project fund, oil, gas, micro-fund
  • Reza Moghaddasi, Nima Ajam*, Amir Mohammadinejad Pages 207-228

    The increasing development of various industries and globalization in the past decades have caused concerns about environmental pollution. Thus, in recent years, the effects of economic activities and globalization on the environment have attracted the attention of many researchers due to efforts to achieve sustainable development, and extensive theoretical and empirical research has been conducted in this area. In this regard, this paper investigates the effect of agricultural value-added and globalization on CO2 pollution in the agricultural sector in selected developing countries, including Iran, Argentina, Brazil, Mexico, Turkey, Saudi Arabia, Thailand, Nigeria, South Africa, Colombia, and Iraq. For this purpose, panel data over 1995-2019 was used along with the fixed effects method. Research findings show that globalization has an inverse and significant relationship with CO2 emissions in the agricultural sector in developing countries. Therefore, it is recommended to lead firms toward renewing their structure to increase their productivity. In addition, it is suggested to move foreign investments, which are a part of globalization criteria, toward revision of infrastructures and optimal utilization of resources.

    Keywords: Agricultural emission, Agricultural value-added, Globalization, Panel data
  • Asghar Karimi Khorami*, Mohhmadreza Farahmand, Meghdad Zamani Pages 229-244

    The limitation of non-renewable resources and the increasing of environmental pollution caused by  the accumulative consumption of  fossil fuels indicate the necessity of paying  attention to renewable sources. The  present stud  analyzes  the  factors affecting on the  quality of  the  environment  with emphasis  on the consumption of renewable energy and human capital such as education in developing and  developed countries. Also, the  impact  of GDP  (Gross National Production), abundance  of natural  resources and foreign direct investment  on the quality of the environment are  examined. The results  of using regression  based on panel data show that the        consumption of renewable energy  and human  capital has a positive and significant effect on the quality of the  environment  in the group  of developing the  countries. Also,  the  impact of  GDP, abundance  of natural resources  and foreign direct  investment on  the quality of the environment is negative. In  the group  of developed  countries, the impact of renewable energy  consumption, human  capital such  as education,  GDP and abundance of natural  resources on the quality of the environment is inthe same line with developing countries.

    Keywords: Energy sources, environmental quality, human capital., Q00-Q02-Q56